Heute stelle ich sozusagen den Mondkuchen Deluxe vor: den sogenannten Pingpei Mondkuchen. Der Pingpei (übersetzt: Eishaut) ist sehr viel teurer als der herkömmliche Mondkuchen. Warum? Nun ja, es liegt an die Zutaten. Pingpei wird aus "Kohfun", also gekochtem Klebreismehl hergestellt- dieses Mehl ist wesentlich teurer als herkömmlichen Mehl. Aber in der Herstellung ist der sehr viel einfacher, weil das Backen entfällt. Pingpei hat eine Konsistenz wie Marzipan, nur das der Mandelgeschmack entfällt. Diesen Mondkuchen kann man auch auf die Schnelle zubereiten, vorrausgesetzt man hat alle Zutaten.
Verbesserungsvorschläge: der Mondkuchen schmeckte selbst mir etwas zu fad, also lieber noch 1-2 Eßlöffel Zucker extra hinzufügen. Außerdem fand meine Mutter den Kokos ein wenig zu grob, vielleicht soll man den Kokos vorher noch einmal fein mahlen.
Last week in my kitchen trays full of mooncakes was piled up to the ceiling. So I was very tired from baking. If you want to bake some mooncakes in Germany you have to calculate a long preparation time: cook sugar syrup half year before (better is to cook 1 year before) and salt eggs for minimum 3 weeks before. I've got 1 year time to improve my bakings in mooncakes, so this year I was very diligent. What causes me a problem is to spread mooncakes with eggyolks. You really have to be cautiously to do it without gilding the design of the mooncake.
Today I introduce you the mooncake Deluxe: the socalled pingpei mooncake. Pingpei ( translated: iceskin) is much more expensive than the common mooncakes. Why? Well it depends on the ingredients. Pingpei is made of "kohfun" (cooked glutinous riceflour) and it is more expensive than usual flour. But for the preparation it is easier to made, because you don't have to bake. Pingpei has the texture of marcipan without the taste of almonds. This mooncake is made very quickly, provided that you have all the ingredients.
Suggestion of improvement: even for me the mooncakes taste a bit too bland. It is better to give 1-2 tablespoon sugar more than stated. My mother said the coconut was too coarse, maybe grinding coconut before will improve the texture.
Zutaten für ca. 20 Mini Mondkuchen:
Für den Teig:
120g Kohfun
130g Puderzucker
50 g Palmin Soft
140 ml kalte Milch
Für die Füllung:
250g (optional: gemahlene) Kokosraspeln
40g geschmolzene Butter
30g (besser 40-50g) Zucker
30g Puderzucker
150 ml kaltes Wasser
50g Kohfun
50g gehackte glasierte Kirschen
Für den Teig:
120g Kohfun
130g Puderzucker
50 g Palmin Soft
140 ml kalte Milch
Für die Füllung:
250g (optional: gemahlene) Kokosraspeln
40g geschmolzene Butter
30g (besser 40-50g) Zucker
30g Puderzucker
150 ml kaltes Wasser
50g Kohfun
50g gehackte glasierte Kirschen
Zubereitung:
- Vermische alle Zutaten für den Teig mit einem Knethaken. Den Teig am besten mit den Händen noch einmal gründlich kneten bis er geschmeidig wird. Während der Vorbereitung für die Füllung den Teig in den Kühlschrank stellen.
- Für die Füllung Zutaten vermischen und in 30g Portionen einteilen. Füllung zu Kugeln formen.
- Nun den Teig in 20g Portion teilen und flach ausrollen. Bitte darauf achten, daß der Rand dünner ausgerollt wird als die Mitte. In der Mitte eine Portion Füllung legen und in den Teig einwickeln. Die Enden gut versiegeln.
- Das Ganze in einem mit kohfun bestäubten Mini-Mondkuchenformer legen und fest raufdrücken. Den gedruckten Mondkuchen rauswerfen. Bis zum Verzehr kühl lagern.
Ingredients for 20 mini Mooncakes:
For the dough:
120g Kohfun
130g icing sugar
50g shortening
140g chilled fresh milk
For the filling:
250g grated (optional: grinded) desicated coconuts
40g melted butter
30g (better 40-50g) sugar
30 g icing sugar
50g kohfun
50g chopped red glace cherries
For the dough:
120g Kohfun
130g icing sugar
50g shortening
140g chilled fresh milk
For the filling:
250g grated (optional: grinded) desicated coconuts
40g melted butter
30g (better 40-50g) sugar
30 g icing sugar
50g kohfun
50g chopped red glace cherries
Methode:
- For the dough mix all ingredients with a dough hook. Then knead dough with hands until it becomes smooth. Let it rest in refrigerator while preparing the filling.
- For the filling mix ingredients and scale in 30g portions. Shape into rounds.
- Divide dough in 20g portions and flatten it. Please notice to keep the edge thinner than the center. Wrap in a portion of filling. Seal edges firmly.
- Put it in a mini-mooncakeformer and press firmly. Knock out imprinted mooncakes. Chill before serving.
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