This cake I baked last year, but I didn't have the time to post it just in time. So I decided to fish this recipe from my archive to bridge the supply gap. Somehow I didn't find a recipe which I would like to test, because of lack of time or idleness. I hope this situation won't last long.
Zutaten für 26 cm Springform:
400g Walnüsse
300g Zucker
130 ml Sahne
350g Mehl
200g Butter oder Margarine
Prise Salz
1 Ei
1 Eigelb
Zubereitung:
- Die Walnusskerne hacken. 200 g Zucker in einem Topf hellgelb schmelzen lassen. Walnusskerne unterrühren und den Topf vom Herd nehmen. 125 ml Sahne unterrühren und alles kalt stellen.
- Mehl, Margarine, restlichen Zucker, Salz und das Ei zu einem glatten Teig verkneten. In Folie gewickelt ca. 30 Minuten kalt stellen.
- Den Teig dritteln. Eine Portion ausrollen und den Boden einer Springform damit auslegen. Die zweite Portion zu einer Rolle formen, ebenfalls ausrollen und als Rand in die Springform drücken. Die Nuss-Mischung auf dem Teigboden verstreichen. Letzte Teigportion rund ausrollen, in Größe der Springform ausschneiden und als Deckel auf die Füllung legen. Ränder gut andrücken.
- Die Teigreste ausrollen, Sterne ausstechen und auf den Weihnachtskuchen legen. Eigelb und restliche Sahne verquirlen, den Kuchen damit bestreichen. Im vorgeheizten Backofen (E-Herd: 200 °C, Gas: Stufe 4, Umluft: 180 °C) ca. 45 Minuten backen. Den Kuchen mit einem Messer sofort vom Springformrand lösen und in der Form auskühlen
400g walnuts
300g sugar
130 ml cream
350g flour
200g butter or margarine
dash of salt
1 egg
1 eggyolk
Methode:
- Chop walnuts. Melt 200g sugar in a pot until it is light golden. Stir walnuts in melten sugar and remove pot from cooker. Fold 125 ml cream under and let it cool.
- Knead butter or margarine with flour, salt, rest of sugar and egg until smooth. Wrap dough in a film and let it let in the refrigerator for about 30 minutes.
- Cut dough in three parts. Roll one portion out and cover the ground of the springform. Form second portion to a role, roll it out again and press it at the edge of springform. Spread nutmixture on the dough. Roll the last portion to a round shape. Cut it to the size of the springform and use it as a lid on the filling. Press edge firmly.
- Roll rest of dough out. Cut stars with different sizes and place them on the cake. Mix eggyolk and rest of cream and spread it on the cake. Bake in a preheated oven ( Hot air 180°C, top-/lowheat 200 °C, Gas : level 4) for about 45 minutes. Separate cake immediately after baking with a knife from springformedge and let it cool.
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