Samstag, 4. September 2010

Blaubeeren-Streusel Muffins/ Blueberry-Streusel-Muffins






Was Blaubeeren angeht, bin ich nicht besonders experimentierfreudig und bleibe doch irgendwie an diese Blaubeermuffins hängen. Nun habe ich ein anderes Muffinrezept ausprobiert und das Ergebnis war sehr lecker. Da ich etwas dickere Papierförmchen benutzt habe, war meine Backzeit etwa 10-15 Minuten länger sein als üblich.


Regarding blueberries, I'am honestly not very keen to experiments and always stick to these blueberrymuffins. Now I tested another muffin recipe and the result was delicious. I used thicker papermoulds, so the baking time took me 10-15 minutes longer as usual.






Zutaten für 12 Muffins:

Für die Streusel:

60g Zucker
90g Mehl
60g Butter
Prise Salz


Für die Muffins:

120g geschmolzene Butter
120g Rohrzucker
2 Eier
1 Tl geriebene Zitronenschale
150g Saure Sahne
250g Mehl
2 TL Backpulver
1/2 Tl Natron
1 Tl Zimt
200g frische Blaubeeren

Zubereitung:
  1. Für die Streusel all die Zutaten vermischen und am besten mit der Hand gut durchkneten. Streuseln zum Kühlen in den Kühlschrank stellen.
  2. Vermische Eier, Butter, Zitronenschalen und Saure Sahne.
  3. Füge Mehl, Bakpulver, Natron, Zimt und Salz hinzu und verrühren. Teig nicht zu stark verrühren.
  4. Blaubeeren waschen und in den Teig leicht unterrühren.
  5. Teig auf 12 Papierförmchen verteilen und Streuseln auf den Teig streuen.
  6. Muffins im vorgeheiztem Backofen ( 190°C) ca. 20-25 Minuten backen. Vorsichtshalber mit einem Zahnstocher testen, ob der Teig schon gar ist.

Ingredients for 12 Muffins:

For the Streusel:

60g sugar
90g flour
60g butter
a pinch of salt

For the Muffins:

120g melted butter
120g brown sugar
2 eggs
1 tsp. grated lemon zest
150g sour cream
250g flour
2 tsp. baking powder
1/2 tsp. bicarbonate of soda
1 tsp. cinnamon
a pinch of salt
200g fresh blueberries


Methode:
    1. For topping: Mix all ingredients together. The best is to knead with hands so that it becomes crumbles.Chill.
    2. For the batter: Mix butter with brown sugar, sour cream, grated lemon zest and eggs.
    3. Add flour, salt, baking powder and bicarbonate of soda and cinnamon and mix. Please take care not too overstir.
    4. Wash blueberries and fold it carefully in the batter.
    5. Spoon batter into 12 muffin cups and sprinkle streusel on the top.
    6. Bake in a preheated oven (190°C) for about 20-25 minutes or until well-rising and golden brown. Make the skewer test to be sure muffins are done.

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