With a bit delay I start the strawberry season in my blog! Because of the cold weather the strawberry harvest delayed. For the beginning I baked a red fruit jelly torte. The word " red fruit jelly" is an elastic word; it can contains strawberries, cherries or forest berries. My red fruit jelly contains only strawberries, but it is variable and it depends whether you like.
I used white glaze instead of red glaze, so my torte looks a bit paler.
Zutaten für 26 cm Springform:
Für den Boden:
100g Mehl
1/2 Päckchen Backpulver
60g Zucker
1 Päckchen Vanillin-Zucker
3 Eier
2 EL ÖL
1 EL Essig
Für die Creme:
400g Schmand
1 Päckchen gemahlene Gelatine
ca. 120g Zucker
500 ml Schlagsahne
Saft von 1 Zitrone
Für den Belag:
500g Rote Grütze
2 EL Wasser
1 Pckg. roter Tortenguss ( in meinem Fall weißer Tortenguß)
Für den Boden:
100g Mehl
1/2 Päckchen Backpulver
60g Zucker
1 Päckchen Vanillin-Zucker
3 Eier
2 EL ÖL
1 EL Essig
Für die Creme:
400g Schmand
1 Päckchen gemahlene Gelatine
ca. 120g Zucker
500 ml Schlagsahne
Saft von 1 Zitrone
Für den Belag:
500g Rote Grütze
2 EL Wasser
1 Pckg. roter Tortenguss ( in meinem Fall weißer Tortenguß)
Zubereitung:
- Für den Boden Mehl mit Backpulver mischen. Zucker, Vanillin-Zucker , Eier, Öl und Essig dazugeben und verrühren. Den Teig in eine gefettete und mit Backpapier belegtem Springform füllen, glatt streichen und bei 200 °C 15-20 Minuten backen. Nach dem Abkühlen Backpapier vom Boden entfernen.
- Für die Creme Gelatine mit etwas Wasser aufquellen lassen und bei niedriger Hitze auflösen. Schmand mit Zitronensaft vermischen. Sahne halb steif schlagen, währenddessen Zucker einrieseln lassen. Einen Esslöffel Sahne in die etwas abgekühlte Gelatine geben, verrühren und das Ganze wieder in die Sahne zurückgeben. Nun Sahne endgültig steif schlagen. Schmand in die geschlagene Sahne unterheben. Die Creme auf den Boden geben und glatt streichen. Die Torte im Kühlschrank am besten über Nacht stellen.
- Für den Belag Rote Grütze in einem Topf geben. Den Tortenguss mit 2 El Wasser verrühren, in die Grütze geben und einmal kurz aufkochen lassen. Die Grützenmasse etwas abkühlen lassen, auf die Creme geben und glattstreichen. Die Torte kalt stellen bis die Grütze fest geworden ist.
Ingredients for 26 cm springform:
For the cake:
100g flour
1/2 package baking powder
3 eggs
60g sugar
1 package vanilla sugar
2 tblsp. oil
1 tblsp. vinegar
For the cream:
400ml sour cream
about 120g sugar
1 package grinded gelatine
500g whip cream
juice of 1 lemon
For the topping:
500g red fruit jelly
1 package red laze ( in my case whit glaze)
2 tblsp. water
For the cake:
100g flour
1/2 package baking powder
3 eggs
60g sugar
1 package vanilla sugar
2 tblsp. oil
1 tblsp. vinegar
For the cream:
400ml sour cream
about 120g sugar
1 package grinded gelatine
500g whip cream
juice of 1 lemon
For the topping:
500g red fruit jelly
1 package red laze ( in my case whit glaze)
2 tblsp. water
Methode:
- Mix flour with baking powder. Add sugar, vanilla sugar, eggs, oil and vinegar and stir. Fill in a greased springform covered with greaseproof paper and smooth it out. Bake for 15- 20 minutes by 200 °C.
- For the cream dissolve gelatine in some water and heat under low heat. Mix sour cream with lemon juice. Whip cream until half stiff and add sugar slowly simoultaneously. Mix 1 tblsp. cream into the dissolved gelatine and return it back to the cream. Then whip cream until stiff. Fold sour cream under the cream and spread it evenly over the cake. Put it in the refrigerator over night.
- For the topping place red jelly in a pot . Stir glaze with 2 tblsp. water and mix it in the red jelly. Let jelly cool a bit off and spread it over the cream. Put it in the refrigerator until topping becomes firm.
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